Venäjäntoy

   Venäjäntoyn rotumääritelmä / Russian Toy Standard


Venäjäntoy on pieni, eloisa ja terrierimäinen koira, joka tarvitsee koostaan huolimatta normaalin tapakasvatuksen ja riittävästi liikuntaa ja aktivointia. Rotu on yleensä hyvin seurallinen, energinen ja se soveltuu asumaan myös kaupunkioloissa. Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus oli toimia varashälyttimenä ja siitä syystä nykyäänkin rodussa esiintyy jossain määrin haukkuherkkyyttä. Haukkumiseen kannattaakin puuttua heti pennusta pitäen. Luonteeltaan venäjäntoyn kuuluisi olla iloinen ja vilkas. Rodussa esiintyy myös arkuutta ja pelkoaggressiivisuutta, mutta ne eivät ole tietenkään toivottavia ominaisuuksia. Ulkonäöllisesti rotua voisi kuvailla tyylikkääksi, pieneksi ja kevytrakenteiseksi.

Venäjäntoyssa on kaksi eri karvamuunnosta: lyhytkarvainen ja pitkäkarvainen. Lyhytkarvaisen turkki on lyhyttä ja pinnanmyötäistä. Pitkäkarvaisen korvissa, hännässä ja tassuissa on pitkää ja paksua koristekarvaa, mutta rungon karva on pinnanmyötäistä ja pituudeltaan noin 3-5cm. Oikeanlaatuinen turkki on suhteellisen helppohoitoinen ja vaivaton.

Ensimmäiset rekisteröidyt venäjäntoyt tuotiin Suomeen 1980-luvun puolivälissä. Ne olivat pitkäkarvaisia ja tunnettiin rotunimellä pitkäkarvainen Moskovan kääpiöterrieri. Vuonna 2000 Suomeen rekisteröitiin ensimmäiset lyhytkarvaiset venäjäntoyt ja rodun nimeksi vaihtui venäjäntoyterrieri. Tällöin rotu kuului vielä terrieriryhmään. FCI hyväksyi rodun väliaikaisten rotujen listalle v. 2006 ja rotu siirrettiin ryhmään yhdeksän ja rodun nimeksi tuli Russian Toy, joka kattoi molemmat karvamuunnokset. Tällöin rotunimi suomennettiin venäjänkääpiökoiraksi, mutta nimestä luovuttiin vuonna 2007 ja tilalle tuli venäjäntoy.

Rodun terveydentilasta on saatavissa kohtuullisen vähän tietoa. Terveydestä saataisiin lisää tietoa, jos kaikki jalostukseen käytetyt koirat silmä/polvitarkistettaisiin. Myös kotikoirien tarkistaminen antaa arvokasta tietoa rodun terveydestä. Huomiota kannattaa myös kiinnittää siihen, ettei esimerkiksi silmien tarkistaminen vuoden iässä anna oikeaa kuvaa rodun silmäsairauksista. Suosittelen silmien tarkistamista myös vanhemmalla iällä ja mahdollisimman lähellä astutusta. Jalostuskoira on syytä tarkistuttaa 1-2 vuoden välein. Rodussa esiintyy tiedettävästi ainakin patellaluksaatiota, sekä yksittäisiä sydänvika- ja epilepsiatapauksia. Venäjäntoyn luut ovat ohkaset, jonka vuoksi jalkamurtumia esiintyy onnettomuuksien seurauksena.

Lisätietoa rodusta:
Suomen Venäjäntoyt ry
SKKY - venäjäntoy
Venäjäntoy foorumi